Amerikaanse witte eik  🇺🇸

VS Europees naaldhout

Waarom zijn Amerikaanse witte eik pellets veel beter dan Europees naaldhout?

Amerikaanse witte eik pellets zijn een superieure optie in vergelijking met naaldhoutpellets. Waarom werden ze hier niet nog verkocht?   Omdat ze enkel beschikbaar zijn in US en te duur waren om te importeren.  Tijdens de energiecrisis van 2022 werd dit wel mogelijk.

De bossen in de Amerikaanse staat Arkansas bieden een overvloed aan witte eiken, en het hout ervan wordt vaak gewaardeerd vanwege de kwaliteit en duurzaamheid.  Onze pellets worden onder de merknaam Alphastixx geïmporteerd.  Ze zijn EN A1 gecertificeerd volgens de norm EN 17225-2, wat betekent dat ze een lager vochtgehalte en dezelfde hoeveelheid as hebben als de gekende naaldhoutpellets.

Bovendien heeft eikenhout een hogere energiewaarde, wat resulteert in pellets die 15% langer branden en 10% meer warmte produceren dan naaldhoutpellets.

Bovendien is de warmteafgifte consistenter met eiken pellets, in tegenstelling tot dennenhouten pellets die schommelingen in de warmteafgifte kunnen vertonen. Deze combinatie van langere brandtijd en hogere warmteafgifte resulteert in een 26% hogere efficiëntie.

De cijfers spreken voor zich en maken Amerikaanse witte eiken pellets de betere keuze. Bent u niet overtuigd, bestel dan gerust een proefzakje en ondervind de het zelf.

DE VOORDELEN VAN
AMERIKAANSE WITTE EIKEN PELLETS

  • 15% langere brandtijd
  • 10% meer warmte
  • Consistente warmteafgifte
  • Finaal 26% hogere efficiëntie dan naaldhoutpellets

Naaldhout of eik?

Waar gebruikt men naaldhout? Naaldhout, zoals grenen of spar, heeft over het algemeen een hoger harsgehalte en kan sneller ontbranden dan hardhout zoals bv eik. Naaldhout produceert doorgaans ook meer vlammen en kan gemakkelijker op gang komen in een vuur. Vanwege de harsen kan naaldhout soms ook een snellere en meer intense vlam creëren.

Aan de andere kant heeft het langzaam groeiende eikenhout een hogere dichtheid en brandt het langzamer en gelijkmatiger in vergelijking met naaldhout. Het genereert over het algemeen minder rook en geeft een langdurige, stabiele warmteafgifte, wat handig kan zijn voor een langdurige en constante warmtebron.

Dus, als je op zoek bent naar gemakkelijke ontbranding en een snellere warmteafgifte, zou naaldhout wellicht de voorkeur hebben. Als je echter een langdurige en stabiele warmtebron wilt met minder frequente toevoegingen van brandstof, dan is eikenhout een betere keuze zijn. Iedereen is het dan ook eens dat eik preferent moet gekozen worden voor “pelletkachels”.
Pellets, worden gemaakt van houtvezels, en geperst met een consistent volume en dichtheid om de natuurlijke dichtheid van bv. eik te benaderen.    Het spreekt echter voor zich dat als deze vezel eik is, dit een meerwaarde is t.o.v. naaldhout, of zachthout in het algemeen.

Daarom ook is eik de betere keuze voor uw pelletkachel.

WAAR IS DE HOUTPELLETKACHEL UITGEVONDEN EN WAT VERKIEST MEN DAAR?

Wist u dat de houtpelletkachel is uitgevonden in de Verenigde Staten. Tijdens de oliecrisis van de jaren ’70 heeft een zekere Jerry Whitfield, een ingenieur uit Oregon die werkte voor Boeing, de eerste houtpelletkachel ontwikkeld.        Zijn uitvinding was gebaseerd op het idee om zaagsel en houtafval te gebruiken al een efficiënte en duurzame brandstofbron.

Alhoewel er in de US meer naaldbossen zijn dan loofbossen verkiezen zij toch eerder niet te werken met naaldhout voor hun houtpellets.

Als er beschikbaarheid is, verkiezen zij witte eik. Dit is een eiksoort die enkel voorkomt in de US en sneller groeit dat de andere eiksoorten.                          Deze hardhoutsoort staat bekend om zijn dichtheid en duurzaamheid.

Het hout van de witte eik heeft goed brandeigenschappen, waardoor het een uitstekende keuze is voor houtpellets.

De dichtheid van witte eik zorgt voor een langzame verbranding en een hoge energie-inhoud per volume-eenheid, wat resulteert in efficiënte warmteafgifte wanneer het wordt gebruikt als brandstof in pelletkachels. Bovendien produceert het hout van de witte eik over het algemeen weinig as en roet, waardoor het een schone en handige brandstofbron is voor verwarmingstoepassingen.

In het land van oorsprong van de houtpelletkachel kiest men dus preferent voor witte eik houtpellets.

IS WITTE EIK ECOLOGISCH?

Het gebruik van witte eik voor houtpellets kan echter afhangen van verschillende factoren, waaronder beschikbaarheid, duurzaam bosbeheer en lokale voorkeuren voor houtsoorten.

Pellets zijn een bijproduct van zagerijen en moesten in het verleden zelfs tegen betaling verwijderd worden. Pellets worden gemaakt van het zaagsel dat overblijft na de verwerking van hout. Ze bestaan dus uit een hernieuwbare grondstof zonder additieven.                       Bij verbranding geven pellets slechts evenveel CO2 af als tijdens het natuurlijke rotproces maw tevoren heeft opgenomen.                  Bovendien groeien er in Europa/Amerika meer hout per minuut dan er worden verwerkt of verbrand.

In Amerika is zeer veel skeletbouw alsook een zeer grote meubelindustrie maw is er een veel meer zaagsel dan in Europa.                    Daarom ook is Amerika de grootste fabrikant wereldwijd van houtpellets.

Onze goederen worden ingekocht bij Fiber Energy Products, www.fiberenergy.us, uit Arkansas. Arkansas staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en de aanwezigheid van verschillende soorten eiken, waaronder de witte eik (Quercus Alba).                                              De witte eik is een prominente boomsoort in het oostelijk deel van de Verenigde Staten, waaronder Arkansas.

De Arkansas witte eik staat bekend om zijn stevige hout en diverse toepassingen. Het hout van de witte eik is duurzaam, sterk en heeft uitstekende eigenschappen voor verschillende doeleinden, waaronder meubelmakerij, vloeren en ja zelfs als bron van houtpellets.        De dichtheid en brandeigenschappen van het hout maken het een beschikte keuzen voor brandstof in pelletkachels.

De bossen in Arkansas bieden een overvloed aan witte eiken, en het hout ervan wordt vaak gewaardeerd vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid. Deze eigenschappen maken de Arkansas witte eik een waardvolle hulpbron voor verschillende industrieën, waaronder finaal uit het zaagsel, de productie van houtpellets voor verwarmingsdoeleinden.

Houtpelletstekoop.be goederen zijn vertransporteert via container. Via trein zijn zij tot de oostkust gebracht om dan per schip tot in de haven van Antwerpen gebracht te worden. De ecologische voetafdruk is dus veel minder dan het gros van de pellets die komen vanuit Oost-Europa over de weg naar West-Europa.

WAAROM WORDT ER DAN IN EUROPA TOCH ZOVEEL NAALDHOUTPELLETS GEKOZEN?

Toen de houtpelletkachel is overgekomen naar Europa is deze vooral terecht gekomen in de Scandinavische landen en wat heeft men daar vooral… naaldhoutbossen… Hierdoor is er een valse connectie ontstaan dat naaldhout de betere keuze is voor een houtpelletkachel.

Om reden dus van lokale beschikbaarheid werd vaak gekozen voor naaldhout, dit alhoewel de brandeigenschappen van hardhout de voorkeur zouden moeten geven. Hardhout in Europa is minder beschikbaar, zijn traaggroeiers, in tegenstelling met dus de Amerikaanse witte eik, en is dus in principe te duur in Europa om vaak gebruikt te worden tot houtpellets.

Houtpelletstekoop.be houtpellets komen op een ecologische manier uit Arkansas, waar wel een overvloed is aan duurzame witte eik.

ZIJN ER NOG BIJKOMENDE REDENEN WAAROM MEN NAAR NAALDHOUT GRIJPT MAAR DOOR WITTE EIK TENIET GEDAAN WORDEN?

Bijkomende reden waarom voor naaldhout gekozen wordt, is ook de schijnbare efficiëntie in de pelletkachel, nl zachthout heeft vaak een lager asgehalte en ontbrandt sneller, wat gunstig kan zijn voor het opstarten van een pelletkachel. Snel ontbranden betekent ook sneller verbranden. Hardhout heeft een hogere asgehalte. Dit telt echter niet voor witte eik. Deze soort, door haar bijzondere eigenschappen, is de enigste eiksoort die weinig assen achter laat en roet. Hierdoor is het een schone en handige brandstofbron voor verwarmingstoepassingen.

Kosten:
Zachthout kan over het algemeen goedkoper zijn dan hardhout vanwege factoren zoals groeisnelheid, beschikbaarheid en productiekosten. Dit kan het aantrekkelijk maken voor mensen die op zoek zijn naar een voordelige brandstofoptie. Echter door de prijsstijgingen houtpellets van 2022 werd het plots mogelijk om het betere product, witte eik, te importeren vanuit de Verenigde Staten.

In 2022 hebben wij beslist dit product exclusief te importeren onder de merknaam Alphastixx vanuit de Verenigde Staten, rechtstreeks van de fabriek, in de container, op de boot om tot finaal uw huis op te warmen.

Nog interessant om weten is, dat in de Verenigde Staten naaldhoutpellets vooral gebruikt worden voor bedding (van stallen) 😉

Hogere BTU
Hoewel de dichtheid van eiken- en zachthoutpellets hetzelfde is, is het belangrijkste verschil tussen de twee de meting van de British Thermal Unit (BTU) en de brandtijd. Ons eikenhout heeft een hogere BTU-output, wat betekent dat het heter brandt en een langere brandtijd heeft dan naaldhoutpellets.

HARS, UW STILLE VIJAND.

De reden van de snelle ontbranding van naaldhout is omwille dat het rijk is aan hars. Witte eik heeft veel minder hars… Kiest u voor naaldhout, dan kiest u voor hars en wat kan dit betekenen?

Hars in naaldhout kan een probleem vormen wanneer het wordt verbrand in een open haard of kachel. Het harsgehalte in naaldhout, zoals sparren of dennen, kan leiden tot de vorming van creosoot. Creosoot is een teerachtige substantie die zich kan afzetten aan de binnenkant van de schoorsteen of rookkanalen.

Dit kan problemen veroorzaken:

Schoorsteenbrand:
Creosoot kan een brandgevaar vormen omdat het ontvlambaar is. Bij ophoping kan het leiden tot schoorsteenbranden.

Verminderde ventilatie:
Een opbouw van creosoot kan de luchtstroom beperken, waardoor de ventilatie in het rookkanaal wordt verminderd.

Om problemen met harsrijk hout in de schouw te minimaliseren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

Regelmatig onderhoud:
Laat de schoorsteen regelmatig inspecteren en reinigen door een professional om opbouw van creosoot te voorkomen.

Goede luchttoevoer:
Zorg voor voldoende luchttoevoer tijdens het verbrandingsproces. Dit kan helpen om de verbrandingstemperatuur te verhogen en de vorming van creosoot te verminderen.

Gebruik van droog hout:
Gebruik goed gedroogd hout, ongeacht of het naaldhout of hardhout is. Vochtig hout kan leiden tot meer rook, lagere temperaturen en meer creosootvorming.

Regelmatig reinigen:
Reinig de haard en het vuurkanaal regelmatig om opbouw van creosoot te voorkomen.

Het is ook altijd aan te raden om de instructies van de fabrikant van je kachel of open haard op te volgen en waar nodig advies in te winnen bij een professional voor het veilig en efficiënt gebruik van je verwarmingssysteem.

Kiest u voor witte eik… dan heeft bovenstaande een totaal andere prioriteit.

Vocht en stof…

Om mensen te overtuigen, wordt vaak gesproken over stofvrije houtpellets… en dat stof weggesmeten geld is… U heeft stof gekocht…

Vaak moeten wij echter vaststellen dat dit een misleiding is om het vocht welke in de pellets zit te verdoezelen.  Heel wat zogezegde stofvrije pellets bevatten veel vocht…  Vaak wordt gesproken van “minder dan 10%” of “9.02%” of “6.6” in het beste geval…  Dit betekent dus dat van Uw 15kg welke inkoopt eigenlijk maar 14kg of minder hout bevat.   U koopt dus duur water en water is zeker niet goed voor verbranding…

Onze witte eik pellets bevatten minder dan 5% vocht (tot zelfs 0.7% in ideale omstandigheden).  Anderzijds betekent dit, dat zij soms iets meer stof bevatten dan de vochtige producten van onze concurrenten. Nu stof weegt niet, en dit stof verbrandt in uw houtpelletkachel. Het stof is nooit van dergelijke concentratie dat het schade kan veroorzaken.

Houtpelletstekoop.be OF HOUTPELLETS VAN WITTE EIK: EEN NIEUW PRODUCT IN EUROPA MET 99% KLANTENTEVREDENHEID.

De pellets van Houtpelletstekoop.be zijn dus gemaakt van witte eik. Deze hardhoutsoort staat bekend staat om zijn dichtheid en duurzaamheid. Het hout van de witte eik heeft goede brandeigenschappen, waardoor het een uitstekende keuze is voor houtpellets.

De dichtheid van witte eik zorgt voor een langzame verbranding en een hoge energie-inhoud per volume-eenheid, wat resulteert in een efficiënte warmteafgifte wanneer het wordt gebruikt als brandstof in pelletkachels. Bovendien produceert het hout van de witte eik over het algemeen weinig as en roet, waardoor het een schone en handige brandstofbron is voor verwarmingstoepassingen.

Het product is nieuw binnen Europa… onbekend en onbemind, bij diegene die het nog niet gebruikt hebben.  Elke dag noteren wij echter met plezier dat 99% van onze klanten terugkomen.  Kiest men eenmaal voor onze witte houtpellets, wil men geen andere meer!

De goederen komen dus uit de Verenigde Staten.  Zij zijn verpakt in 40 pond zakken, 18,14kg.  Waarom, omdat door de vele jaren men in de Verenigde Staten houtpellets verkoopt, dit de voorkeur heeft. 40 pond kan 24u vast warmte leveren! 40 pond is een handelbaar gewicht voor de eindgebruiker. Voor de eenvoud verrekenen wij op onze site onze prijzen naar referentie gewicht 15kg.

Onze witte eik pellets, hebben dus een hogere BTU output wat betekent dat ze warmer en langer branden. Zij zijn geproduceerd met de zuiverste, lokaal gewonnen, duurzame volledig natuurlijke houtvezels. Zij worden gedroogd en geperst zonder vulmiddelen en bindmiddelen om de schoonste, droogste en soepelst brandende pellets te produceren die verkrijgbaar zijn. Deze pelletbrandstof overtreft de standaard van het Pellet Fuels Institute, https://www.pelletheat.org/, voor pellets van topkwaliteit.

KAN MIJN KACHEL WITTE EIK VERBRANDEN

Sommige consumenten denken dat ze geen eiken pellets kunnen gebruiken in hun pelletkachel. Dit is onjuist. Uw pelletkachel kan andere brandstof- en luchtinstellingen vereisen voor zachthout of eikenhout, maar een pelletkachel kan beide branden.

Onze fabrikant, meer dan 30 jaar actief in de markt, heeft nauwkeurige controle over de samenstelling van houtpellets. Als je hout gebruikt in je houtkachel, krijg je het resultaat dat de natuur heeft gemaakt. Zo is ons product, welke U bij ons vindt onder de merknaam Houtpelletstekoop.be, reeds zeer vele jaren een basisproduct binnen de Wallmart.

KRIJG DE BESTE HOUTPELLETS OM TE VERBRANDEN

Al onze verwarmingspellets zijn Pellet Fuels Institute (PFI), en binnekort ook door EN Plus gecertificeerd, hernieuwbaar en duurzaam, zodat u erop kunt vertrouwen dat u zorgvuldig geselecteerde en verantwoord gemaakte producten krijgt telkens wanneer u bij ons koopt.

Wilt u meer weten over onze kwaliteitsnormen en wat we te bieden hebben? Neem vandaag nog contact op met een klantvertegenwoordiger.

ALGEMENE REFERENTIE WAARDEN?

Houtpellets worden in kilogram aangeboden. 1 m³ pellets heeft een gewicht van 650 kg.

Ter vergelijking of als u tot nu toe stookolie hebt gebruikt:

  • Eén ton pellets komt overeen met ongeveer 500 liter stookolie.
  • Eén liter stookolie komt overeen met ongeveer 2 kilogram pellets.
  • 1m³ pellets komt overeen met ongeveer 320 liter stookolie

Het internationaal erkende Oostenrijkse onderzoeksinstituut BEA verzamelde uitgebreid gegevens van Oostenrijkse pelletproducenten om de CO2-uitstoot van de pelletproductie te bepalen. De studie onderzocht gedetailleerd het energieverbruik van 14 binnenlandse pelletproductiefabrieken die in 2022 in totaal ongeveer 720.000 ton pellets produceerden.

De analyse toont aan dat, een pelletverwarmingssysteem dat werkt met pellets uit Oostenrijk, een CO2-besparing van 98,1 procent bereikt ten opzichte van stookolie. Als pellets in zakken worden gebruikt, is de CO2-besparing 97,9 procent. Als de pellets worden geïmporteerd uit de grootste exporterende landen (Duitsland, Tsjechië en Roemenië) is de gemiddelde CO2-besparing nog steeds 95,2 procent.

HOE LANG KUNNEN PELLETS OPGESLAGEN BLIJVEN?

Pellets worden best opgeslagen in een droge opslagruimte. In dat geval is dat voor onbeperkte tijd.

 

Waarop moet ik letten bij de aankoop van pellets?

Bij de aankoop van houtpellets moet u letten op de kwaliteit, zodat uw verwarmingssysteem optimaal kan werken. Pellets verschillen in hun eigenschappen zoals grootte, calorische waarde, watergehalte en sterkte. Om de kwaliteit te garanderen, zijn pellets onderworpen aan verschillende normen en certificaten. De kwaliteit van de houtpellets wordt bepaald door de Europese normering EN 17225-2. Deze categoriseert houtpellets in A1 ,A2 en B. A1 betekent dat de pellets geschikt zijn voor een particuliere pelletkachel. Onze pellets voldoen hier aan en scoren uitzonderlijk hoog op aspecten zoals lage as-en vochtigheid, lage aanwezigheid van zware metalen, hoge energiewaarde, etc.

 

Mythen rond pellets

Bij de aankoop van pellets moet u letten op de kwaliteit, zodat uw pelletkachel geen schade ondervindt.

Hoe worden pellets precies gemaakt en moet daartoe werkelijk een boom worden geveld?

Pellets zijn sinds ruim 30 jaar bekend als natuurlijke brandstof uit hernieuwbare bronnen.

Bovendien zijn pellets nog altijd omgeven door talrijke mythen. We willen de verzinsels rond houtpellets graag afbreken, en in detail uitleggen waar en hoe houtpellets worden geproduceerd.

Mythe 1: “Voor pellets worden extra bomen gekapt”

Deze misvatting is helaas wijdverbreid, maar uiteraard vals. De verwerking van hout in zagerijen vindt in meerdere stappen plaats. Eerst wordt de boomschors verwijderd en daarna wordt de stam verwerkt tot bestekhout. Het hoofdproduct van een zagerij is dus bestekhout. Maar één eik van vier ton levert geen vier ton bestekhout. Bij de productie van bestekhout komen zogenaamde bijproducten vrij, met name houtsnippers en zaagspanen. In totaal is dat 40 procent bijproduct tegenover 60 procent bestekhout.

Het bijproduct van de zagerijen wordt verwerkt tot pellets en weer gebruikt voor energiewinning. Concreet betekent dit, dat voor de productie van pellets uitsluitend bijproducten uit de zaagindustrie worden gebruikt. Er wordt geen boom extra gekapt voor de productie van pellets.

 

Mythe 2: “Pellets bevatten (onnatuurlijke) toevoegingen”

Na het drogen en verkleinen worden de spanen in een pelletpers onder hoge druk (net als bij een gehaktmolen) door de gaatjes van een zogenaamde matrijs geperst. Daardoor ontstaan de cilindervormige staafjes met een lengte van ongeveer 3 cm, de houtpellets. Pellets worden geproduceerd uit onbehandelde zaag- en schaafspanen. Uitsluitend voor het vereenvoudigen van de persprocedure worden kleine hoeveelheden maïszetmeel (maximaal 1,8%) bijgemengd. Een natuurproduct zonder schadelijke stoffen.

 

Mythe 3: “De pelletprijs richt zich naar de olieprijs”

Als u naar de prijsontwikkeling van andere brandstoffen zoals stookolie of gas kijkt, ziet het prijsvoordeel van houtpellets er goed uit: sinds jaren zijn ze stabiel in prijs.

De volgende factoren kunnen bijdragen aan de prijsontwikkeling bij pellets.

  • Grondstoffenaanbod: pellets worden op regionaal niveau geproduceerd. Daarom is de pelletprijs niet aan de wereldmarkt gebonden. Van grotere invloed op de pelletprijs is de afstand tot de dichtstbijzijnde leverancier en de algemene leveringssituatie op de houtmarkt.
  • Seizoenschommelingen van de vraag: binnen de periode van een jaar varieert de pelletprijs hoofdzakelijk per seizoen. In het voorjaar en de zomer is de pelletprijs door de afgenomen vraag lager.

Bestel vandaag nog uw houtpellets!